Dehidracija – drug obraz mačka

Veseljačenje, ki ga običajno spremlja pogostejše nagibanje kozarca, se nemalokrat konča s preganjanjem alkoholnega mačka prihodnji dan. Glavobol, slabost, blažja driska, rdeče oči, slabo počutje, občutljivost na zvok in svetlobo ter vsesplošna utrujenost so razlogi, da mnogi na svoj seznam zaobljub dodajo tudi vzdržnost.

 

Čeprav »stare modrosti« o vzrokih mačka, med katerimi so mešanje različnih alkoholnih pijač, pitje temno obarvanih pijač, pitje na prazen želodec še vedno držijo pa velikokrat pozabljamo na enega poglavitnejših povzročiteljev – dehidracijo. Alkohol namreč prispeva k pospešenemu izgubljanju vode in mineralov iz telesa, saj zavre delovanje hormona, ki v skrbi za uravnavanje količine telesnih tekočin. Ko količina tega hormona v krvi pade, ledvice prično izločati veliko redkega seča, zaradi česar pogosteje hodite na stranišče, čeprav ste s pitjem že davno prenehali.

Kljub temu, da pitje navadne vode mnogi priporočajo kot dober nasvet po prekrokani noči pa zgolj z vodo v telesu ne boste nadomestili tudi ključnih mineralov, ki ste jih bodisi z pogostejšim uriniranjem ali celo z bruhanjem in drisko iz telesa izločili. Glavobol, zaspanost, splošni občutek oslabelosti in suha usta niso značilni le za alkoholnega mačka, temveč so predvsem znaki, da je vaše telo dehidrirano. Zato z uživanjem napitkov, ki vsebujejo glukozo in elektrolite, pred spanjem ali takoj ko se zbudite, lahko bistveno omilite ali celo preprečite nekatere simptome alkoholnega mačka. Z njimi poleg vode v telo vnesete tudi pomembne minerale, ki sodelujejo pri ohranjanju ustreznega ravnovesja tekočin v telesu. Pri njihovi izbiri bodite pozorni predvsem na pravilno razmerje soli in sladkorjev, saj bo le tako rehidracija hitra in učinkovita ter seveda okus - ta je posebno pomemben pri že tako razdraženem želodcu. Športnih napitkov pa se raje izogibajte, saj velika vsebnost sladkorja v njih lahko povzroči ali poslabša drisko.

Upoštevati velja predvsem dvoje: zmernost in zavedanje, da se nazdravlja z ljudmi in ne s pijačo.

Če vam kdaj zmernosti zmanjka, vas pred hujšimi posledicami alkoholne opitosti lahko reši O.R.S. raztopina.